Mutfakta Kullanılan Yağ Çeşitleri
Yağ çeşitleri nelerdir? Yemek yaparken kullandığınız yağların nasıl elde edildiğini ve hangi yağın hangi yemeğe uygun olduğunu hiç merak ettiniz mi?
Tereyağlar:
Tereyağların inek, manda, manda – inek, manda – koyun, koyun ve keçi gibi çeşitli kaliteleri vardır. İnek yağları (boyasız olarak) koyu sarı; manda – inek az sarı; manda, koyun ve keçi yağları ise boya katılmadıkları takdirde beyaz renktedirler. İnek yağları çok lezzetli, manda, koyun ve keçi yağları lezzetsiz, kokulu, çabuk cıvıması bakımından kahvaltı ve böreklere pek elverişli değillerdir. Koyun ve keçi yağları ancak yemeklerde kullanılmalıdır.
Hayvansal Yağlar:
Eritilmiş Urfa yöresi ve eritilmemiş Karadeniz yöresi olarak iki cinstir. Urfa yöresi yağları kalite sırasıyla şöyledir: Urfa, Siverek, Diyarbakır ve Kars yağlarıdır. Bunlardan Urfa, Siverek ve Diyarbakır yörelerine ait yağlar koyun sütünden imal edilir ve beyaz renktedirler. Ağır fakat besleyici yağlardır. Kokusuz ve sarı renkte olan Kars yağları ise inek sütünden elde edilmektedir. Zayıf ve hasta mideler için elverişlidir.
Eritilmemiş Karadeniz yöresi yağları ise, Trabzon Vakfıkebir ve Trabzon olmak üzere iki kalitededir. (Ardahan yağlarını da bu tip yağlara katmak mümkündür.) Genellikle inek sütünden imal edilen bu yağlar sarı renklidirler. Özellikle pilav ve makarnalar için çok elverişlidirler. Trabzon ise sarı, beyaz karışık renktedir ve lezzetli yağlardır.
Bitkisel Yağlar:
Ayçiçek, fındık, mısır, soya ve kanola yağlarıdır. Tava ve kızartma için elverişlidir.
Zeytinyağları:
Rafine ve değişik asitli olmak üzere iki çeşittir. Koku ve asidi alınmış rafine yağların salata ve mayonezde kullanılması gerekmektedir.
Susam Yağı:
Bu yağ ile yapılan mayonezlerin rafine zeytinyağı ile yapılan mayonezlere oranla bozulma ihtimali çok daha azdır. Bu yüzden mayonez için en uygun yağ denilebilir. Ayrıca salata içinde çok elverişlidir.